Juustu ajalugu

Juust on väga pika ajalooga piimatoode, mida tunti juba 3500-4000 aastat e.m.a Sumeri riigis ja Babüloonias. Juustu oskasid nautida Homerose kaasaegsed ja see oli hinnatud Vana-Roomas.

 

Legendid räägivad...

Arvatakse, et juust ei ole tekkinud inimeste sihikindla tegevuse tagajärjel, vaid sündis päris kogemata. Legendi järgi oli juustu avastajaks üks araabia kaupmees, kes läinud kaameliga kõrberetkele ning võtnud lambamaost paunas kaasa ka kaamelipiima. Õhtuks oli piim paunas kuumuse, loksutamise ja lambamaos sisalduvate ensüümide toimel aga muutunud – teada-tuntud piima asemel oli lähkris hapuka maitsega janu kustutav vadak ja tahke valge kohupiima sarnane kalgend, mis oli maitsev ja täitis väga hästi tühja kõhtu. Esimene juust oligi sündinud!

 

Titaanide heitlus

Kõige levinumaks naturaaljuustu tüübiks tänapäeva Eestis on Hollandi tüüpi juustud, mille eeskujudeks on juustukuulsused Madalmaadest - Gouda ja Edam. Mõlemad on tüüpilised poolkõvad, hõreda augustuse, hea maitse ja väga kõrge toiteväärtusega juustud. Populaarsuselt teiseks naturaaljuustu tüübiks on Svecia juustuklassi kuuluvad „pitsilise“ augustusega poolkõvad, nn tilsit-tüüpi juustud, mis on laialt levinud ka Põhjamaades ja mille hulka Eestis kuulub Vene Juust.