Erinevad juustud

Juustusid saab liigitada väga erinevate näitajate järgi. On soolasemaid ja magusama maitsega juustusid. On pehmet, suure niiskusesisaldusega juustu, ent ka väga kõva juustu, milles niiskust vähe. On rasvaseid ja on lahjasid, mis sobilikud kaalujälgijate toidulauale, On väga erineva augustusega juustusid. Mõnusalt „pitsilise“ augustusega on Hiirte ja Vene juust. Väheste väikeste aukudega on meie kõikide lemmikud Eesti ja Hollandi Leibjuust. Sarapuupähkli suuruste aukudega on magusamaitseline Emmental ja ilma aukudeta, hoopis tiheda tekstuuriga on pehme Cheddar ja väga kõva Parmigiano Reggiano.

Valmiduse aste määrab palju

Valmiduse astme järgi klassifitseeritakse juustud valmimata ehk värsketeks ja valminud juustudeks. Värsked juustud nagu näiteks Mozzarella, Ricotta, kreemjad toorjuustud ja mahedad ilma hallituseta kitsejuustud on parimad kohe peale tootmist. Valmimist vajavate juustude puhul saavutatakse täiuslik maitse alles peale lühema- või pikemaajalist küpsemist.

Bakterid ja juust – oivaline kooslus

Valmimisel osalevate juuretise bakterite järgi jagatakse juustud kolme põhigruppi. Selliselt grupeerituna on meie lettidel –

  • piimhappebakterite toimel valmivad juustud. Siia gruppi kuuluvateks juustudeks on Eestis toodetud poolkõvad juustud nagu näiteks Traditsiooniline Eesti Juust, Hollandi Leibjuust Originaal, Hiirte- ja Vene Juust. Aga ka šveitslaste juustu-uhkus Emmental, Itaalia kõvad delikatessjuustud ja veel paljud teised nimetamata jäänud lemmikud meie juustulaualt.
  • hallitusseente toimel valmivad juustud. Siia hulka kuuluvad maailmakuulsused Brie ja Camembert, Roquefort, Blue Stilton, Gorganzola, meie lettidelt tuntud Regina ja Royal Blue ning Bavaria hallitusjuustud jpt.
  • limabakterite toimel valmivad juustud ehk pestud või töödeldud pinnaga juustud. Sellesse gruppi kuuluvad suhteliselt agressiivse lõhna ja kreemja konsistentsiga põhiliselt Prantsusmaalt pärit gurmeejuustud nagu Muster, Livarot jpt

Juustusid saab jagada ka juustu päritolu järgi, aga sellest on ilmselt kasu ainult tõelisele asjaarmastajatele.