Juust ja jook

Alkohoolsetest jookidest on juustu kõrvale pea alati sobivaks kaaslaseks õlu, eriti juhul, kui valitud vürtsikamad ja pikantsemad juustusordid. Vastupidiselt levinud arvamusele on aga veini ja juustu kombineerimine suhteliselt keeruline tegevus, ent siingi on olemas kindlad reeglid, mis valikut lihtsustavad.

Pane juust veiniga paari

Üldjuhul sobib maheda juustu juurde kõige paremini kerge kuiv valge vein. Toorjuustude kõrvale sobivad üldiselt happelisemad valged veinid (näiteks sauvignon blanc, grüner veltliner aga ka prosecco). Vürtsikamate juustude juurde sobib aga võimsam punane vein. Kõva juustu kõrvale sobib parkainerikkam vein (Barolo, Barbaresco, Chianti riserva jne), pehmema juustuga happelisem vein, nii on valgehallitusjuustude (näiteks Brie ja Camembert) juurde sobivateks näiteks punaveinid Bordeaux`st (St Émilioni, Pomeroli), ent hea kombinatsiooni moodustavad ka nooremad Chianti`i või siis nö Vana-Maailma Merlot’ viinamarjast veinid. Kui valida vein piirkonnast, kust on pärit ka juust, siis on see alati kindel valik!