Juustu valmistamine

1 kg väga hea poolkõva tekstuuriga naturaaljuustu valmistamiseks läheb vaja ca. 10 kilo väga head piima. Klassikalise definitsiooni kohaselt saadakse juust piima kalgendamise ja sellele järgneva vadaku eraldamisega. Seega seisnebki juustutootmise saladus oskuses võimalikult efektiivselt kalgendada piima tahked osakesed juustumassiks. Selles protsessis kasutatakse tänapäevases juustutootmises juuretist ja laapi jt lisandeid, mille lisamine aitab kaasa piimavalkude tahkestumise intensiivistamisele. Ilma nende komponentideta tänapäevaseid juustusid enam ei toodeta.

Aga veel täpsemalt?

Juustutootmine koosneb järgmistest põhietappidest:

  • Piima töötlemine - separeerimine kooreks ja lõssiks, pastöriseerimine ja normaliseerimine vajaliku rasvaprotsendi saavutamiseks.
  • Juustupiima kalgendamine - juuretise ja laabi lisamisel piimavalk tahkestub.
  • Vadaku eraldamine - juustutera lõikamine ja järelsoojendamine. Tekkinud juustumassi nõrutamine, jagamine juustuvormidesse, pressimine ja soolamine soolvannis.
  • Juustu pakkimine ja valmimine laos.