Mis on juust?

Juust on kõrge toiteväärtusega, kergesti omastatav valgurikas piimatoode, millele on iseloomulik suur kaltsiumisisaldus, madal niiskusesisaldus ja suhteliselt pikk säilivusaeg.

Piimata ei saa

Juustu valmistamisel on kõige tähtsam komponent piim. Kasutatakse nii täispiima, osaliselt kooritud piima, lõssi, petti, vadakut kui ka nende toorainete kombineeritud segusid. Põhiosa meie lettidel olevatest juustudest on valmistatud pastöriseeritud piimast, aga võib leida ka pastöriseerimata toorpiimast valmistatud delikatesse.

Juustu valmistamiseks võib kasutada ükskõik millist piima. Enamik Eestis müüdavatest juustudest on valmistatud lehmapiimast, harvemini lamba-või kitsepiimast, mõningad sordid ka pühvlite piimast (nt mozzarella di buffala). Eksootilised on kaameli-, hobuse-, põhjapõdra- või jakkide piimast valmistatud juustud, kahjuks on need Eestis kauplustes aga pigem haruldused, mida võimaluse korral tasub alati proovida!