Brownied on Ameerikast pärit ruudukujulised šokolaadikoogid, kus taignas kasutatakse üsna vähe jahu, kuid rohkelt võid ja šokolaadi, mis muudab koogi pealt krõbedaks, kuid seest aga šokolaadiselt mahlaseks. See retsept on aga 2 või isegi 3 ühes ehk siis seest brownielik ja välimuselt toorjuustukook, mida võiks isegi võrrelda pisut moodsa kräsupea koogiga. Koogi valmistamiseks läheb pisut rohkem aega ja määrdunud nõusid kui tavaliselt, kuid tulemus on seda väärt.
Vajad küpsisepõhja jaoks:
170 digestive küpsiseid
70g võid
Brownie sisu jaoks:*
150 g võid
100 g tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega)
2 dl suhkrut
1 spl vaniljeekstrakti või 2tl vaniljesuhkrut
1,5 dl jahu
1/2 tl soola
3 muna
Täidise jaoks:
600g toorjuustu (Philadelphia original)
150g hapukoort (10%)
3 sl Baileys koorelikööri
1 sl suhkrut
2sl sidrunimahla
Peale määrimiseks:
1 karp (175g) Philadelphia Milka toorjuustu
1. Valmista brownie sisu. Selleks kuumuta ahi 180°C-ni. Sulata või ja šokolaad. Vahusta munad soola, vanilje ja suhkruga tugevaks vahuks. Lisa pool munasegust pisut jahtunud sulatatud šokolaadi-ja võisegule. Sega sinna hulka sõelutud jahu. Seejärel sega ettevaatlikult sisse ülejäänud munasegu. Vala tainas eelnevalt võitatud lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180-kraadises ahjus 25-30 minutit. Valmiduse testimiseks torka keskele hambaork – kook ei tohi olla täiesti läbi küpsenud, vaid tiku külge peab jääma ka natuke tainast. Jahuta kook täielikult maha.
2. Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud 24-cm koogivormi põhja.
3. Sega kokku toasoe toorjuust, hapukoor, suhkur, Baileys ning sidrunimahl. Lõika browni kook väikesteks ruutudes ning sega toorjuustusegusse. Vala täidis vormi ning silu pealt ühtlaseks. Aseta kook vähemalt 2-3 tunniks külmikusse tahenema.
4. Viimasena määri koogi peale toasoe Milka toorjuust ning serveeri.
Retsept ja foto: Kristel Juhanson