Peedi-kitsejuustu pirukas pähklipõhjal

Mõnus vaheldus erinevatele jõulutoitudele on valmistada üks soolane pirukas, mis on küllalt kerge, samas toitev ja äärmiselt maitsev.
Põhi:
100 g mandlijahu
100 g soolatud maapähkleid
70 g riisijahu
1 muna
2sl kookosrasva
Täidis:
500 g aurutatud peet
2 punane sibul
2 sl palsamiveiniäädikas
1 sl mett
peotäis värsket tüümian
150 g kitsejuust
200 g Otto toorjuustu (taimse versiooni jaoks kookospiima)
2 muna
rukolat
suitsusool
must pipar
180 C 30 minutit
Piruka põhja jaoks vala kõik komponendid köögikombaini ning purusta ühtlaseks ning suru lahtikäiva koogivormi põhja. Tõsta külmikusse tahenema. Soovi korral võib põhja ka pisut eelnevalt küpsetada, kuid see ei ole ilmtingimata vajalik.
Täidise jaoks viiluta sibulad ning kuumuta oliiviõlis madala kuumusega pannil mõnda aega, lisa riivitud peet, palsamiäädikas ning tüümian. Kuumuta umbes 10 minutit ja lase jahtuda.
Tõsta peedisegu pirukapõhjale, lisa tükeldatud kitsejuust. Tõsta peale rukola.
vahusta kergelt muna ja lisa toorjuust või kookospiim, maitsesta soola ja pipraga ning vala pirukale. Küpseta 18C-ni eelkuumutatud ahjus 30 minutit. Serveeri röstitud seemnetega ja/või lehtkapsakrõpsudega.
Retsept ja foto: Kristel Juhanson