Sügisene seeneaeg on otsas ning nii kodused riiulid kui ka poeletid seenekraami täis. Nii tekibki igal sügisel samal ajal meie pereliikmetel täiesti märkamatult tohutu seenepiruka isu.
Alljärgneva retsepti järgi tegutsedes on pirukategu suhteliselt lihtne. Pane aga soolaseened varakult ligunema ja külmutatud taigen õigeaegselt sulama ning tulemus saab olema suurepärane: ilus, lõhnav ja imemaitsev.
See pirukas oli meelepärane isegi minule, kes ma teatavasti eriline seenesõber ei ole. Kahtlemata võin kinnitada, et meie peres on see nüüd üks seenetoitudest, mis suhteliselt tihti lauale satub.
Vajad:
500g pärmi- lehttaigent
300g värskeid või 1 pakk soolatud kukeseeni või muid soolatud metsaseeni
1 karp šampinjone
1 karp (200g) Philadelphia toorjuustu murulauguga
200g toorsuitsu peekonit või maasuitsu sinki
1 keskmine sibul
peale määrimiseks 1 lahtiklopitud muna.
Kui kasutad sügavkülmutatud tainast siis pane taigen aegsasti sulama.
Kurna soolaseened vedelikust, loputa korralikult ning aseta puhtasse külma vette likku, et üleliigne sool eralduks. Vajadusel korda toimingut.
Haki sibul, šampinjonid ja soolatud (värsked) kukeseened. Aja pann kuumaks, prae peekon ja sibul, kuni sibul on klaasjas. Lisa juurde hakitud seened. Lõpuks lisa toorjuust ning sega ühtlaseks. Tõsta pann tulelt.
Kui tainas on sulanud, rulli see pisut õhemaks. Määri täidis 1/2 taignale ning tõsta täidiseta taignapool peale. Suru ääred korralikult kinni. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200c-ni eelkuumutatud ahjus u 20-30 minutit või kuni pirukas on pealt kuldne.
Retsept ja foto: Kristel Juhanson